Redeveloped Scholars’ Room opened

  • September 20, 2012
Redeveloped Scholars’ Room opened

Gates Cambridge Scholars and staff open re-developed Scholars’ Common Room.

The Gates Cambridge Scholars’ Common Room at the University Centre has played an integral part in creating a Gates Cambridge community for Scholars in residence. Generations of Scholars have used the room as a hub for a wide variety of activities, and enjoyed the sweeping views across the Mill Pond area.

The room underwent a total redevelopment this summer and was officially opened last night by over 40 Scholars and staff.

The new room provides a number of practical improvements while also creating a space that aligns with the new Gates Cambridge branding. Three separate areas (a quiet room with computers; a group work room with discussion pods; a social area with large sofas and TV) provide Scholars with a unique and flexible space. The separated rooms can also open up for larger events.

Gina Murphy, Internal Office of the Scholars’ Council who has been part of the room’s redevelopment team, said: "The new room is amazing! It is incredibly functional but also has a very premium feel to it. The Scholars hugely value such a beautiful, unique and flexible space – it provides an important hub for the Scholar community in Cambridge. As Scholars we are very grateful to the Trust for funding and involving us in this project, and are especially grateful to David Lott and Lucy Milazzo for bringing it to fruition”.

The room’s designer, Chris Levings of Design Cambridge Interiors, said: “This was a unique, interesting and fun project; working with Gates Cambridge has been both an enjoyable and inspiring experience – we are delighted that the Trust and the Scholars are so happy with the new space”.

David Lott, the Trust’s Deputy Treasurer who oversaw the project, said: “The Common Room plays an integral part in maintaining the strong sense of community amongst Gates Cambridge Scholars. The redeveloped room not only provides first rate facilities in a wonderful setting, but gives our Scholars a strong sense of identity – it is very much their room where they can study, share ideas, socialise and hold a range of interesting events. We think the room is one of several elements of the Gates Cambridge programme that set the Scholarships apart.”

A selection of images of the room (more available in the members' area in "Connect" under the photo tab):

Scholars Room 2012 image 1 Scholars Room 2012 - image 2

Scholars Room 2012 - image 3Scholars Room 2012 image 4

Latest News

Public engagement through children’s stories

An award-winning science communicator and tv presenter who honed his communication skills as a Gates Cambridge Scholar is launching a colourful children’s book about gravity. Dr Niraj Lal’s new children’s book, Henry the Flying Emu, is being launched by well-known science journalist broadcaster Robyn Williams AO, host of the ABC Science Show. The book tells the story of an […]

Affecting change for the Māori community

Self-determination lies at the centre of Māori culture. “It’s a way of life,” says Chris Tooley. That idea is also at the heart of his PhD studies at Cambridge and his subsequent work in Parliament and in the community. Chris grew up with a strong sense of being part of the Māori community. He has ancestral […]

On the COVID frontline

Three Gates Cambridge scholars who have been on the medical frontline during the COVID-19 pandemic will be speaking about their experiences at a virtual event next weekend. The event, organised by the Gates Cambridge Alumni Association, will be moderated by Elizabeth Dzeng, Assistant Professor of Medicine at the University of California, San Francisco in the […]

New game tackles Covid conspiracies

A new online game that puts players in the shoes of a purveyor of fake pandemic news is the latest tactic in the UK Government’s efforts to tackle the deluge of coronavirus misinformation that is misleading many and costing lives across the world. Launched to the public today, the Go Viral! game has been developed by the […]